Voorkomen is altijd beter dan genezen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Er wordt vaak een ERP systeem geïmplementeerd op het moment dat het noodzaak wordt omdat planning, uitvoering, beheren van voorraden etc... niet langer op het buikgevoel gestuurd kunnen worden. Het ERP systeem zorgt in dit scenario voor genezing. 

Bij ProFunctional zijn we ervan overtuigd dat het beter is om een ERP systeem te implementeren voor het noodzaak wordt. ERP software is niet enkel software. Een ERP pakket is de ruggengraat van het bedrijf en moet naast een efficiënte werking van het bedrijf de juiste data verzamelen om gefundeerde beslissingen te kunnen nemen. Na een succesvolle implementatie is bovenstaande inderdaad het resultaat. Wanneer je een ERP systeem implementeert van bij het begin zal dit meegroeien met het bedrijf waardoor je het niet als kost zal ervaren maar een investering die meer dan zichzelf zal terugverdienen. 

Waarom heb je een ERP Systeem nodig? 

In het verleden hadden veel bedrijven vaak verschillende software applicaties voor de verschillende divisies binnen de onderneming. Er was een boekhoudpakket en een ander systeem voor de productie, inkoop, magazijn etc...

Er was geen interactie tussen de systemen onderling. Dit zorgde er niet enkel voor dat je nooit over een real time totaalbeeld kon beschikken, het zorgde ook voor heel veel dubbelwerk. Er werd iets ingekocht om vervolgens te worden ontvangen in de magazijnsoftware en om uiteindelijk de inkoopfactuur te boeken in het boekhoudpakket. Voor 1 actie, het inkopen van goederen, moesten er in drie verschillende pakketten handelingen gebeuren wat dubbel werk is. Ieder proces had a.h.w. zijn eigen pakket. 

Moderne ERP-software zorgt ervoor dat alle processen worden gecombineerd tot één samenwerkend, flexibel systeem. Hierdoor kan iedere afdeling real time zien wat een andere afdeling doet. Het resultaat is dat boekhouding en inkoop moeiteloos kunnen samenwerken met verkoop en het magazijn.

hoe implementeer ik succesvol een erp systeem?

Om een ERP implementatie tot een succesvol einde te brengen geven we alvast volgende tips mee: 

  • Weet waarom u een ERP systeem wenst te implementeren
  • Onderschat het effect tijdens de implementatiefase niet
  • Uitzondering mag niet de regel worden 
  • Afbakenen van de scope
  • Ownership 
  • Dialoog
  • Beseffen dat een ERP implementatie geen IT project is 
  • Keuze van implementatie partner
  • Testen en trainen
  • Intern projectmanagement

Op zoek naar een klantgerichte ERP oplossing?